PS: Du kan bruke piltastene på tastaturet til å bla mellom kortene.

Kort forklart

Dette betyr alt mobiloperatørene lokker deg med

Av Ole Petter Baugerød Stokke

Sveip for å starte

Billig mobil

Mange operatører lar deg kjøpe en telefon for en liten engangssum, mot at du binder deg til dem. Du betaler da ned på mobilen gjennom abonnementet ditt, så dette er akkurat det samme som å kjøpe mobilen på avbetaling. Dinside har flere ganger regnet på hvorvidt dette lønner seg, men resultatet blir ofte sprikende. Noen ganger får du en god pris ved å binde deg, men slettes ikke alltid, så sjekk totalprisen mot hvor mye det ville kosta å kjøpe mobilen og et billigere abonnement hver for seg. Om du har råd til å betale alt på én gang, selvfølgelig.

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Mobilforsikring, Swap osv.

Telia har en haug ulike mobilforsikringer, Telenor har Swap, og alt handler om å få mer penger fra deg hver måned. Spør deg selv: Hvor mange mobiler har du faktisk ødelagt? Og har du allerede for eksempel reiseforsikring, er du kanskje dekket uansett? Telenors Swap-program lar deg bytte mobil hvert år, men det koster. Så trenger du egentlig ny mobil hvert år? Og kunne du ikke heller solgt den gamle på Finn, og kjøpt deg en ny? Dinside er skeptisk til slike ordninger, og du bør lese deg godt opp før du inngår slike avtaler.

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Skylagring, musikkstrømming osv.

Telenor gir deg ubegrenset nettlagring, Yng-abonnementene lar deg strømme musikk utenfor datakvota og Telia tilbyr Spotify og HBO som en del av abonnementet. Det er selvfølgelig ikke negativt å få tilgang på ekstratjenester, men du bør spørre deg selv om du faktisk trenger dem. Mange bruker allerede Google eller Dropbox til å lagre bilder, for eksempel, og skal du plutselig gå over til operatørens løsning har du en jobb foran deg. Er du allerede fornøyd med tjenestene du bruker, trenger du ikke la deg lokke til å bruke helt andre, bare fordi det kanskje blir billigere. Og i Telias tilfelle er prisene på for eksempel HBO prikk lik prisen HBO selv tar.

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Fri fart

Tidligere var det vanlig å måtte betale mer for mer fart. Selv om du har 4G på mobilen din, er nemlig farta avhengig av blant annet hvor mye båndbredde operatøren gir deg. Det siste året har disse sperrene forsvunnet hos de aller fleste – praktisk talt alle. Så fri fart er ikke lenger et godt salgsargument, selv om mange operatører fortsatt reklamerer for det.

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Telenor- eller Telia-dekning

Alle norske operatører gir deg enten Telia- eller Telenor-dekning – i tillegg til at Ice.net også bruker sitt eget datanett. Det finnes ikke noe godt svar på hvilket av de to som passer best for deg, for det er ikke lenger selvskrevet at Telenor-nettet er raskest og størst. Dekningskartene er ikke alltid til å stole på, så din egen og andres erfaring fra stedet du bor er den beste kilden du får. Husk også å sjekke på steder som eventuelle hytter før du velger.

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Data rollover

Har du en datakvote på 5 GB i måneden, men bare bruker 3 GB en måned, betaler du det samme. Og neste måned er datakvoten fortsatt 5 GB. Med mindre abonnementet inkluderer «data rollover», eller «datarulling». Da får du med deg det du ikke brukte denne måneden over til neste måned, så du i eksempelet over ville fått en datakvote på 7 GB. Men ikke alle lar deg spare opp data over flere måneder. Uansett er det lurere å faktisk velge en datakvote som passer bruken din, så du ikke betaler for mer enn du bruker.

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

Fri roaming / Roam like home

Fra og med 15. juni i år kan ikke mobiloperatører ta ekstra betalt når du bruker mobilen i EU/EØS. Mange har tjuvstartet dette ved å gi såkalt fri roaming. Dette betyr at du bruker av den vanlige datakvoten når du er i landene som inngår i ordningen, altså at du kan «Roam like home», som Telia kaller det. Dette koster ofte litt ekstra, i form av mindre datakvoter eller høyere priser, men snart må uansett alle ha dette for å få brukt mobilen i Europa, så salgsargumentet er i ferd med å forsvinne.

Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX

Datakvote

Vanlige mobilabonnementer inkluderer fri tale og SMS - nå er det data man betaler for, i form av en datakvote. Har du for eksempel en kvote på 5 gigabyte (GB) i måneden, kan du bruke opptil dette før du må betale ekstra for databruken – noe som kan bli dyrt. Dinside anser lite bruk som opptil under 1 GB i måneden, vanlig bruk som rundt 3 GB og mye bruk mellom 5 og 10 GB i måneden. Du må selv sjekke hvor mye du faktisk bruker for å velge en kvote som passer deg – det er dumt å betale for mer enn du bruker, selv om prisen er god.

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE

En jungel av lokkemidler

Er du på jakt etter nytt mobilabonnement, kan det ha dukket opp mange nye ord og begreper siden du sist var på markedet. «Roam like home», «data rollover» og «Swap» slås opp i store typer, så du skal velge nettopp dem. Men bare ved å vite nøyaktig hva alt dette faktisk innebærer, kan du gjøre valget som passer nettopp deg. Dinside gir deg her forklaringen på noen av de viktigste.

Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX