21. sep 2018 kl 13:04

Rettsdagen er over

Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe er ferdig med sin utspørring av Gjermund Cappelen. Her har det meste gått bak lukkede dører.

I dag fikk vi se kvitteringer fra oppussingen av Jensens bad og en verkstedregning Cappelen hevder han ikke betalte.

På tirsdag skal forsvarer Benedict de Vibe stille sine spørsmål til Gjermund Cappelen.

21. sep 2018 kl 12:49

– At jeg ikke hadde råd til å betale den regninga er helt patetisk

Eirik Jensen fortalte i tingretten at han lånte 30.000 kroner til Gjermund Cappelen slik at hasjbaronen kunne reparere bilen sin – en BMW X3.

Bilen ble stående på verksted og Cappelen fikk en regning på 30 000, som han forteller at han ikke var interessert i å betale.

Cappelen ville selge bilen for å kjøpe seg en ny, og Cappelen sier i retten at han også diskuterte en eventuell forsikringssvindel med Jensen.

– Eirik Jensen hevder jeg lånte penger av han for å betale denne regningen, men den ble aldri betalt. Jeg hadde ikke dårlig råd denne høsten, så trengte uansett ikke låne penger av han. På samme tid kjøpte jeg en klokke til 300 000 kroner.

– At jeg ikke hadde råd til å betale den regninga er helt patetisk, sier Cappelen.

21. sep 2018 kl 12:01

Pause

Retten har nå tatt lunsjpause fram til 12.30.

21. sep 2018 kl 11:44

– Var kanskje noe bastant i tingretten

Da politiet i februar 2013 slo til mot butikken Crop Shop i Oslogata, ble hans nestkommanderende «Brusselgeren» spanet på. Butikken solgte utstyr til produksjon av hasj, og «Brusselgeren» ble sett sammen med driverne, som også skal ha kjøpt flere titalls kilo Cappelen-hasj.

I begynnelsen av februar sender Jensen en melding til Cappelen: «OP Potet».
Ifølge Cappelen var også hans nestkommanderende stressa på tidspunktet fordi han mistenkte spaning. Ifølge Cappelen var han så stresset at Cappelen ikke skjønte at det var ham.

– Han var bekymra for at han var under spaning. Jeg husker ikke om han sa det med spaning, men forsto at det handlet om det. Etterpå har jeg et møte med Eirik i den forbindelse. Jeg husker at jeg fortalte om hendelsen og at enten Eirik visste det eller undersøkte umiddelbart. Da spør jeg om det har vært beslag og han forteller om OP Potet. Jeg var opptatt av om det var tatt beslag i Bærum, sier Cappelen.

OP Potet var et beslag av omtrent 190 kilo hasj på Kongsvinger i 2013 som ikke skal ha hatt noe med Cappelen å gjøre. Ifølge Cappelen ble han imidlertid rådet av Jensen til å holde seg unna sin nestkommanderende noen dager.

Cappelen sier imidlertid nå at han er litt usikker på om han varslet Jensen om spaningen på netskommanderende eller om Jensen fortalte ham om det.

– Jeg var kanskje noe bastant på dette i tingretten. Jeg kan ikke si sikkert rekkefølgen på hvem som sa hva, sier Cappelen.
Eirik Jensen nekter for å ha gitt Cappelen slik informasjon, og sier den omfattende kontakten mellom dem dreide seg om Cappelens rolle som kilde og informant.

Jensen skrev «OP Potet»: - Det var en last på Kongsvinger som ble tatt

21. sep 2018 kl 11:28

«Du er unik!»

Mens Cappelen sitter i husarrest på Maldivene, spør han blant annet Jensen om han kan anmode overfor myndighetene at Cappelen vil få problemer med forretningsdriften hjemme i Norge om han må bli på øya.

Jensen råder i e-postene hasjbaronen til å skaffe seg nytt pass.

«Avventer til jeg hører hva advokaten din kan få til, dvs vi bruker off dokumenter til å legge press på systemet der nede», skriver Jensen.

«Jeg gir advokatene instrukser hvorledes de opptrer og hva som formidles både muntlig og skriftlig. Det å skape en kombinasjon av usikkerhet, respekt og sympati er nøkkelen. Heldigvis er det veldig oppegående advokater jeg har fått tak i.»

I en e-post etter kommunikasjon om å komme seg fra Maldivene skriver Cappelen til Jensen.

«Jeg er ekstremt takknemlig og glad for at du hjelper meg! Du er unik!».

21. sep 2018 kl 11:21

Forsøkte å hjelpe Cappelen under paradisflukt

Sommeren 2010 ble Cappelen pågrepet for å ha kjøpt narkotika på paradisøya Maldivene. Han risikerte mange år i fengsel, og ba Jensen om hjelp.

I e-poster han sendte til Jensen i august 2010, skriver han:

«Hei Eirik. jeg skal ikke begynne å unnskylde med her, det får vi ta når vi treffes. Jeg er veldig takknemlig for at du vil hjelpe meg.» skriver Cappelen i en e-post til Jensen der han blant annet legger ved telefonnummer til landets utenriksminister, statsadvokat, presidenten og politisjef.

– Jeg skaffet nummeret til presidenten og den ene og den andre i regjeringsapparatet der nede slik at Eirik skulle ha innflytelseskanaler for å få meg ut. Det måtte legges et press på myndighetene der nede. Det hjalp ikke å legge press på politiet, vi måtte gå på myndighetene, sier Cappelen.

Cappelen brukte flere hundretusen kroner på å bestikke seg ut av straffesaken på Maldivene.

Forteller om den elleville øyparadis-flukten: Brukte en million på bestikkelser og fikk hjelp fra «Gull-gruben»

21. sep 2018 kl 11:11

Personlige meldinger

Det leses opp en rekke private meldinger mellom Jensen og Cappelen. Cappelen ber pressen være tilbakeholdne, men det understrekes fra retten at det er en viktig del av saken å belyse all mulig slags kontakt Jensen og Cappelen har hatt.

21. sep 2018 kl 11:01

«Åtte meter lang båt med ødelagt motor».

Retten har hatt en kort pause. Guro Glærum Kleppe går nå gjennom en rekke SMS-er mellom Cappelen og ukjent mottakere. Disse meldingene er på engelsk, og det er ikke kjent hvem Cappelen har kontakt med. Meldingene er fra 2008 og 2009 og går til et nederlandsk nummer.

I meldingene er det snakk om en «åtte meter lang båt med ødelagt motor». Ifølge Cappelen er åtte meter kode for åtte millioner, og at det er snakk om et møte i Hamburg.

21. sep 2018 kl 10:35

«Mr. Good»-meldingene

Meldinger fra et nederlandsk nummer registrert som «Mr. Good» er igjen oppe i retten. Spesialenheten og Cappelen er overbevist om at Eirik Jensen er «Mr. Good», noe han se.v nekter.

I avhør husket ikke Cappelen hvem «Mr. Good» er.

– Hva gjør at du sier at Eirik Jensen er «Mr. Good»? spør Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe.

– Jeg husket det da jeg så meldingene. Da var jeg skråsikker. Jeg er hundre prosent sikker på det. Jeg husket ikke at jeg hadde brukt det navnet, men da jeg så meldingene var jeg 100 prosent sikker på at det var Eirik Jensen, sier Cappelen.

Cappelen sier han har tolket det blant annet ut fra språket i meldingene. Der heter det blant annet:

MG: »Kontroll her.! Stille.», «Stille.», «Stille.», «Stille som i graven her.» og «Stille som i graven.»

– Stille-meldinger er sånn vi har sett i andre settinger her. Det går i samme sjargongen. Jeg er i Thailand her. Det kan umulig ha vært noe informantvirksomhet når jeg er i Thailand. Dette er i forbindelse med hasj, forklarer Cappelen.

21. sep 2018 kl 10:20

– Brukte Jensens venn som torpedo

Cappelen forteller nå om da han skal ha brukt Eirik Jensens barndsomvenn som torpedo.

Jensen var mannens forlover i 1997. Ifølge Cappelen leide han inn mannen for for å banke opp samboerens ekskjærestens nye samboer på 90-tallet.

– Det var barndomskamerat av Eirik som jeg ble kjent med via Eirik. Min ekssamboer mente hun var utsatt for noe overgrep. Det vet jeg ikke om er tilfelle, men jeg ble rasende. Jeg diskuterte med Eirik at jeg trengte en kar som kunne stramme opp vedkommende og da kom jeg i kontakt med N.N. (Jensens barndomsvenn).

– Jeg var jo irritert på denne fyren da, og trengte en fyr som kunne stramme ham opp.

Ifølge Cappelen arrangerte Jensen et møte mellom han og barndomsvennen og en annen mann.

– De var problemløsere. Jeg betalte de 30 000, mener jeg det var, for å stramme opp denne fyren. De gikk løs på han og slo ham, sier Cappelen.

Jensens barndomsvenn har i årevis livnært seg på kriminalitet, ved spritsmugling og torpedovirksomhet.

I dag angrer han på veien han valgte i livet, og sier han godt kunne vært foruten den kriminelle virksomheten.

Han forklarte også i retten at han på oppdrag for Cappelen banket opp eksen til Cappelens samboer, et oppdrag han og en annen person fikk 20 000 kroner hver for.

Mannen påstår at Cappelen hadde sagt at eksen hadde truet samboeren med kniv.

– Han fikk en omgang juling og fikk beskjed om at det ville bli verre neste gang, sa 59-åringen, og fortalte at han ikke har dårlig samvittighet for dette og at han ikke har særlig til overs for menn som truer kvinner og barn.

Mannen hevder han også seinere tok et torpedooppdrag for Cappelen, den gang handlet det om en person som hadde sagt at han ville betale 200 000 kroner til den som drepte Cappelen.

– Jeg fikk aldri betalt for dette oppdraget, Cappelen var blakk på den tida, sier 59-åringen, som forteller at Cappelen hadde hasjgjeld på den tida.

Jensen-venn viste sprit til Cappelen. - Da ringte Eirik meg få timer etterpå

21. sep 2018 kl 09:57

Baderomsutstyr skulle leveres til hasjliga-kone

Spesialenheten fortsetter med å gå gjennom avklippede kvitteringer Cappelen skal ha levert til Jensen.

Fakturaene på baderomsutstyr hadde leveringsadresse til blomsterbutikken til kona til den 52 år gamle narkodømte rørleggeren. Det er blant annet fakturaer på rørutstyr til bad.

Cappelen sier han skulle klippe av dette på fakturaene, men ikke all informasjon er blitt klippet bort.

Det blir også lagt fram håndskrevne kvitteringer under navnet «Frank Olsen» på 32 500.

«Vedlagte fakturaer inneholder deler av hva som er blitt levert og montert. For dette har det blitt mottatt kr. 32.500,-» står det på den håndskrevne kvitteringer.

Spesialenheten mener dette er falske kvitteringer håndskrevet av Cappelen. Skriftanalyse har konkludert med at Cappelen sannsynligvis skrev fakturaene.

– Jeg ble konfrontert med disse kvitteringene i avhør, og kjente dem igjen, sier han.

Finner ikke spor av 208 000 oppussingskroner i Jensen-regnskap

21. sep 2018 kl 09:52

– Blitt mye mobba for de tegningene

Etter å ha forklart at han hadde vært på stedet, ble Cappelen i avhør bedt om å tegne Jensens gård utvendig og innvendig.

  • Jeg ha blitt mobba mye for den tegningen, men det var sånn det så ut, sier Cappelen.

Se skissene av alle tegningene i lenken under:

Cappelen tegnet Jensen-eiendom i avhør: - Det er fullt mulig med den elefanthjernen han har

21. sep 2018 kl 09:36

Fingeravtrykk på kvitteringene

Spesialenheten spør nå Cappelen om en faktura fra Byggmakker på gipsplater til over 6000 kroner.

– Jeg betalte fakturaen.

– Hvordan havnet den i permen til ekssamboeren? spør Kleppe.

– Eirik har fått den av meg.

Fakturaen viser en bestilling av gipsplater fra en av Cappelens kompiser, som Cappelen hever han betalte for kontant.

Det er funnet både Cappelen og Jensens fingeravtrykk på ordrebekfreftelsen, som ble funnet i boligpermen.

Det ble lagt fram kvitteringer til over 11 000 kroner med Cappelens fingeravtrykk på i dag.

21. sep 2018 kl 09:28

– Litt halvsnuskete

– Det er jo litt halvsnuskete å jobbe svart hos en politimann, sier Cappelen om hvorfor han brukte falskt navn på Cappelen.

Hasjbaronen forteller også at han var på gården.

– Jeg var der sammen med Eirik. Han viste meg hva som måtte gjøres. Han viste meg badet og en inngang under huset som hadde rørproblemer, uten at jeg husker hva det besto i. Han viste meg det, sier han.

Han sier han også var der en gang i ettertid. Jensen var misfornøyd med flisarbeidet på badet.

– Da så jeg også at det var veldig fint der. Bortsett fra at flisene var lagt dårlig, var det et flott bad.

Det var Jensens eks-samboer som førte kontroll av oppussingen, og ifølge Cappelen ville hun ha kvittering.

– Eirik fortalte at han måtte ha kvitteringer. Da gikk jeg til «Rørleggeren» og sa det, men han ville ikke at hans navn skulle fremgå i fakturaene. Da klippet jeg av toppen så ikke bestiller skulle fremgå der. Vi klippa av headingen og ga kvitteringene til Eirik etterpå, sier Cappelen.

Dette framkommer blant annet i boligpermen, som ble funnet under ransaking av Jensen og eksens bolig i mars 2014.

Cappelen tegnet Jensen-eiendom i avhør: - Det er fullt mulig med den elefanthjernen han har

21. sep 2018 kl 09:08

Baderomsoppussingen

– Jeg pusset opp badet for lang og tro tjeneste, svarer Cappelen på spørsmål fra Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe.

Eirik Jensen er tiltalt for å ha latt Gjermund Cappelen betale for oppussingen av badet hans på Fenstad i Romerike i 2005. Det er kanskje det mest alvorlige enkeltpunktet i korrupsjonstiltalen mot Jensen.

Spesialenheten mener verdien på oppusningen er på ca. kr 290 000, mens Jensen i tingretten ble dømt for en oppussingsverdi på omkring 200 000.

Cappelen forklarer blant annet at Jensen gikk under det falske navnet «Nils» og at Cappelen engasjerte snekkeren - en danske som nå er død - og rørleggeren, en nær betrodd i Cappelens hasjliga.

Han sier videre at Jensen møtte dansken, men aldri rørleggeren. Ifølge Cappelen visste politimannen at rørleggeren var en del av hasjligaen.

– Det var bevisst. Eirik var ikke interessert i at N.N (rørleggeren) skulle se han. Han var jo profilert politimann.

Cappelen forklarer videre at han betalte snekkeren rundt 100 000 i kontanter.