26. sep 2018

Åpnet med Trump-stikk

Barack Obama åpnet intervjuet med å flørte med Norge og hylle nordmenn for å være effektive. Så kom han med et stikk til Donald Trump.

– Det er sant at skandinavere er høflige, men jeg er særlig svak for Norge.

– Hva ville du gjort om du var president igjen for en dag?

– Hvis jeg var president for bare en dag, ville jeg nok ikke gjort mye. Det er en viktig jobb som krever mange mennesker og mye tid, svarte Obama og fortsatte:

– Det var mye som skulle vært gjort da jeg gikk av, og man får ikke gjort alt man skulle gjort, den høyeste prioriteten som jeg ser globalt er klimaforandringene. Parisavtalen var et viktig første steg, men det er mye som gjenstår.

– Med ny teknologi kunne vi gjort mer, men det krever politisk og sosialt engasjement.

– I den amerikanske administrasjonen har vi noen som føler det annerledes, sier Obama og gir et stikk til Trump til full latter fra salen.

26. sep 2018

TILBAKE PÅ HOTELLET: Her er Obama tilbake på hotellet The Thief etter å ha snakket til forsamlingen under «Oslo Business Forum».

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

26. sep 2018

Reflekterte over egne livsvalg

– Hvilket råd ville Obama gitt seg selv som 20-åring?

– Som 20-åring var jeg veldig seriøs. Som tenåring var jeg ikke det. Jeg hadde alt for mye moro og kom i for mye trøbbel, avslører Obama og fortsetter:

– Alt jeg gjorde som 20-åring var å lese, skrive og ta lange gåturer.

Så konkluderte Obama med at han nok ville gitt seg selv et råd om å slappe av, snakke med jenter og gå ut for å danse.

– For jeg overkompanserte for all moro jeg hadde da jeg var yngre.

Videre reflekterte han rundt hvilket råd han ville gitt til seg selv som 30-åring: «Bestem deg tidlig for hvordan du vil kombinere karriere og familieliv», var konklusjonen.

– Mange blir arbeidsnarkomane. Men de mest suksessfulle menneskene jeg kjenner har tatt en avgjørelse for hvilke relasjoner de ønsker. Om alt du gjør er å jobbe, kan det hende du ser tilbake som 50-åring og tenker at du har mistet en stor del av livet, advarte Obama.

– Som 40-åring ville jeg sagt til meg selv: «Begynn å farge håret tidlig.
Så fort det blir grått, er det for seint. Alle vil se det».

Og med dét takket han for seg, og forlot salen til stående applaus.

26. sep 2018

Mener man må feile for å lære

– Tidene forandrer seg raskt. Det som var godt lederskap før er kanskje ikke det nå lenger. Hva er de viktigste egenskapene for en leder i framtiden? spør Liodden.

– Jeg mener at enhver leder er forskjellig. Noen er spesialister og gode på ett problem. Det er andre som er generalister, som ser landskapet og bygger fellesskap.

Uansett hvilken type leder du er, mener Obama at det er viktig å være oppmerksom på sine egne styrker og svakheter.

– Du må sette folk rundt deg, gi de ansvar og kompensere for det du ikke selv kan. Du må få de rundt deg til å bli suksessfulle.

Som president lærte jeg at om du tar kalkulert risiko, som er viktig, er det ganger du feiler.

Videre sa Obama at man må feile for å lære.

– Om du aldri feiler, skyldes nok det at du ikke utfordrer grensene dine, og da går du glipp av muligheter

Obama mener det er viktig å ta kalkulerte risikoer, og å ikke gjenta sine egne feil. Men han understreker at noen feil må gjøres, og at de kan rettes opp i med gode tilbakemeldinger.

26. sep 2018

Obamas beste råd til unge arbeidstakere

Obama kunne stolt fortelle at han satset på unge medarbeidere i sin periode som president.

– En av tingene jeg var stolt over i Det hvite hus er at midt oppe i alle avgjørelser som var viktig for millioner av mennesker, hadde jeg noen 30-åringer som var en stor del av forhandlingene mellom USA og Kina. Og som til slutt gjorde at vi fikk med mange land i Parisavtalen, skryter Obama.

Han fortalte om hvordan unge mennesker kan komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Mitt beste råd er å lære seg hvordan man kan være til nytte. Ikke bare for sjefen, men for andre også. Som president spurte jeg aldri hvor folk gikk på skole, jeg så ikke på CVen. Jeg så heller på hvordan de løste utfordringer.

Obama mener akkurat den egenskapen utgjør en stor forskjell.

– Jeg kan identifisere en 22-åring som er en problemløser, og en 60-åring som er ubrukelig.

Godt inne i intervjuet valgte Obama å dra en filmreferanse opp av hatten.

– Jeg så en film kalt «The Departed» med Matt Damon og Jack Nicholson. En av karakterene i filmen var stressa fordi de skulle spane på en kriminell. Politier så på han andre og sa «Hva skjer?». Og han andre svarte «Hvem er du?». «Jeg er han som gjør jobben min. Du må være den andre fyren».
Jeg pleide å vise til dette i Det hvite hus, sa Obama og la til: – Ikke vær han andre fyren.

– Er du god på det du gjør, vil folk gi deg jobb og jobbe med deg, konkluderte han.

26. sep 2018

– Jeg pleide å være smartere enn barna mine

Videre fortsetter Barack Obama å snakke om det globale markedet. Han har tro på den unge generasjonen, og avslører at barna på enkelte emner er smarter enn ham.

– Jeg tror global tenkemåte og teknologi har gjort oss mer sammensveiset. Jeg kan bestille noe fra andre siden av verden til Norge, sier Obama og fortsetter:

– På mange måter har business bidratt til å rive ned vegger og styrket det globale markedet. Særlig blant unge mennesker, og det er en god ting.

– Det var en arroganse som kom på 90-tallet og starten på 2000-tallet. Hvor eksperter sa at det skulle investeres, så ble alt bra.

Selv om Obama skryter av et globalt marked, har han også noen betenkeligheter ved økonomien.

– Som vi lærte i 2008 er ikke markedet stabilt og kan falle sammen. Har du en feil i systemet i Wall Street, kan det ødelegge økonomien flere steder i verden.
Folk tenker: «Hvordan har jeg det? Kan jeg sikre utdanning for mitt barn?».

– Det stagnerte. Folk mistet arbeid. For at vi skal holde på det gode ved globalisering og effektiviteten med teknologi, må vi kompensere for noe av arrogansen med å stabilisere for alle. Som jeg sa er Norge et eksempel på en god velferdsstat, sier Obama og utdyper:

– Effektiv og sikrer nok fra samfunnet til at vi kan eliminere fattigdom for flertallet.

– Gjør vi ikke dette vil de balansene ødelegge systemet. Utfordringene for ledere er at de tenker på profitt og på å ekspandere markedet. Det er ikke entreprenørene som skal løse disse problemene, men når de tenker kun på sitt eget, glemmer de at de er avhengig av et fungerende samfunn.

Til tross for bekymringer, har Obama tro på den nye generasjonen.

– I amerikanske store selskaper er de mer opptatt av seg selv enn å passe på at samfunnet går sin gang slik at det ikke slår tilbake. Forhåpentligvis tenker unge mer på dette.

– Hva er ditt råd for å gi rom til den yngre generasjonen? spør Liodden.

– Til alle unge her vil jeg advare. Eldre gir ikke opp på det de har. På et tidspunkt må du bare ta det. Det er sant i jobb, politikk og i livet.

Så kom Obama med en avsløring om sine egne barn.

– Mine barn begynner å bli voksne og jeg legger merke til at det er tider der de er smartere enn meg.

– Det er støtende. Jeg pleide å være mye smartere enn dem, sier han lattermildt.

26. sep 2018

– Dette vet jeg er sant

– Er det noe i det moderne samfunnet som kan gi oss perspektiv og håp? spør Birgit Liodden.

Spørsmålet fikk Obama til å komme med en kjærlighetserklæring til menneskeheten og våre mange forskjeller.

– Dette vil høres ut som en klisjé, men jeg har lært litt om mennesker etter å ha vært president, og en ting jeg vet er sant er at mennesker er de samme hvor enn du går.

– Det er fantastiske og vakre forskjeller i kulturer og nasjonaliteter, og måter de forteller sin historie på som synes i måten de danser, spiser og lever på.

– Men mennesker er mennesker hvor enn du går. De har håp, drømmer, svakheter. Det er mønstre vi har til felles. Om vi i det minste kan holde fast ved det, tror jeg vi kan løse det meste av våre problemer.

Etter kjærlighetserklæringen advarer Obama mot å se ned på andre på grunn av forskjeller.

– De fleste av farene i verden kommer av at folk forteller en historie som er annerledes om mennesker. At en person er svakere enn deg, at fordi hun er kvinne er hun under meg, eller fordi den personen er homofil trenger jeg ikke bry meg om deres evne til å få jobb. Eller at noen kommer fra et land som bestefaren min hater.

– Du må tenke at det lille barnet i Kina, er likt mitt barn i Washington eller Nairobi. Du må tenke hvordan vi skal beskytte dem, best lære dem opp, ikke starte kriger rundt dem. Det er en idé vi må spre.

Videre trekker Obama fram en ting han vet at er sant.

– Det er tider hvor viktige institusjoner som religion hjelper oss å forstå det, og det er tider der religion forer deg det motsatte.

– Det er tider hvor nasjoner bringer folk sammen og det er tider der nasjoner får fram følelsen av oss og dem.

– Dette vet jeg er sant. Andre ting tror jeg at er sant, sier Obama til full applaus.

26. sep 2018

Bekymrer seg over internett-effekten

– Har du et unikt talent, har du i dag muligheten til å tjene mye penger raskt. Se på Silikon Valley, sier Obama.

Han viser til at mange av dem som ikke har det, faller utenfor. Videre sier han at Norge og Skandinavia er flinke med velferd.

Obama går også inn på internasjonal politikk.

– Det vi har sett de siste åra, er en tilbakegang for den liberale politikken. Det så vi med brexit og i noen europeiske land som Ungarn og Polen. Du ser det i USA også.

Så kom Obama med en advarsel mot nasjonalismen.

– Den gamle politikken er basert på rase og nasjonalisme. Faren ved denne typen politikk i en verden som er sammensatt av internett, er at konfliktfaren er høyere enn den noensinne har vært i mitt voksne liv. Vi må slåss for demokratiet, sa han.

– Jeg ble valgt i 2008 - delvis på grunn av internett. En mann med et usedvanlig navn kunne plutselig mobilisere masse unge folk.
Da var det Myspace blant annet, som ikke alle dere husker, men det eksisterte.

Obama sier at man med internett kunne sette verden sammen på en positiv måte.

– Det vi har lært de siste åra, er at den samme styrken som kan spre positive budskap, kan også spre hat og terror. Det bekymrer meg veldig og noe jeg vil jobbe for på samme måte som klimaendringene.

26. sep 2018

På vei til konferansen

Klokka 15.30 forlot Obama hotellet The Thief, med retning for konferansen hvor han skal intervjues på scenen klokka 15.55.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

26. sep 2018

Rett til luksushotell

Barack Obama dro rett til hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo, etter at han ankom Norge i privatfly klokka 11 i dag. Hotellet er eid av milliardær Petter Stordalen og Choice-kjeden, og har tidligere huset flere kjente personer.
Obama skal ifølge programmet entre scenen på konferansen Oslo Business Forum klokka 15.55 i dag.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

26. sep 2018

Scenen er klar

Det gjenstår drøye to timer til Obama entrer denne scenen, hvor han skal intervjues av Birgit Liodden foran 3000 tilskuere.

Foto: Angelica Hagen / Dagbladet

26. sep 2018

Ankommer konferansen

Det er ventet at tidligere president Obama ankommer konfeansen Oslo Business Forum på Hellerudsletta utenfor Oslo ca. klokka 14. Han vil ifølge programmet være på scenen fra klokka 15.55.

26. sep 2018

På jobb for Netflix

Selv om politikken fremdeles engasjerer Obama mest, har han også andre jern i ilden. USAs tidligere president og kona Michelle (54) inngikk tidligere i år en avtale med Netflix om å produsere filmer og serier for strømmegiganten. Avtalen inkluderer potensielt serier med manus, serier uten manus, dokuserier, dokumentarer og features.

Har jetsettet rundt på luksus­øyer siden han forlot Det hvite hus. Nå skal Obama jobbe for Netflix

26. sep 2018

Engasjert i politikken

Etter hvert som han har tatt steget tilbake i offentlighetens søkelys, har Obama også engasjert seg i politikken igjen. Eks-presidenten har allerede offentliggjort en skriftlig anbefaling av 81 kandidater til guvernører, kongressmenn, senatorer, samt en liste over 40 kandidater til delstatsforsamlingene.

Obama er tilbake i politikken: - Jeg trenger at dere stiller opp

26. sep 2018

Et roligere liv

Selv om Obama nå er på en liten Europa-turne, har offentligheten naturlig nok sett mindre til ham etter at Trump-familien flyttet inn i Det hvite hus. Da Obama holdt sin siste pressekonferanse som sittende president, ga han et tydelig bilde av hvordan de neste åra kommer til å se ut:

Jeg har hørt meg selv snakke så pokkers lenge nå, og vil at det skal være stille en stund. Så vil jeg skrive, og tilbringe masse tid med jentene mine, fortalte han.

Slik er Obama-familiens nye liv