Slik fungerer fri roaming i EØS

Så nå har jeg fri roaming i abonnementet mitt? 😍

Ikke nødvendigvis. Noen, som Ice.net, lot gamle kunder velge. Men de aller fleste fikk aldri noe valg. Sannsynligvis har du fått info fra operatøren om at du allerede, eller snart, får fri roaming inkludert. Har du ikke fri roaming fra 15. juni, får du ikke brukt mobilen i det hele tatt i EØS.
Les mer: Fri roaming, eller ingenting.

Operatøren min har skrudd opp prisen nå som de gir gratis roaming. Men da er det jo ikke gratis? 🤔

Nei. Roamingen skal være «fri», ikke «gratis». Operatørene kan ikke kreve noe mer for selve bruken av mobilen i EØS enn i Norge, men de kan kreve mer i måneden generelt. For å dekke inn pengene det koster dem å gi deg fri roaming, øker de fleste månedsprisen. Reiser du veldig sjelden, kan derfor fri roaming være en dårlig deal for deg – men du har ikke noe valg.
Les mer: Noen får dyrere mobilabonnement, andre ikke

Så hva skjer egentlig når jeg reiser til utlandet? 😎

Reiser du i et EU-/EØS-land, kan du bruke mobilen som normalt, uten at det skal koste deg noe ekstra. Roaming betyr all bruk av mobilnettet i andre land, så dette gjelder både ringing, SMS, MMS og surfing.

Wow, jeg kan jo strømme Netflix over 4G hele kvelden, da, og glemme dårlig hotell-wifi? 🍿

Ja og nei. Du er like avhengig av datakvota i utlandet som i Norge. Brukes den opp, kan du kjøpe mer data til samme priser som i Norge. Men husk også at regelverket gir operatørene lov til å sette egne grenser for roaming. For eksempel sier Telia at de gir maks 30 GB roaming i måneden.

Fri roaming gjelder EØS, men hvilke land er dette egentlig? 😅

De 28 EU-landene og EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge. Man står dermed igjen med flere europeiske land som i utgangspunktet ikke omfattes, som Sveits, Albania og Tyrkia, samt områder som Kanaløyene og Isle of Man. Samtidig gjelder fri roaming enkelte steder langt utenfor Europa, som i Fransk Guyana i Sør-Amerika og Guadeloupe i Karibia. For å gjøre forvirringen komplett: Operatøren din kan inkludere land som i utgangspunktet ikke er inkludert, som Sveits, så sjekk før du reiser om du er i tvil.
Les mer: Se hvor fri roaming gjelder

…og fri roaming gjelder kanskje ikke på båter, heller? ⚓

Helt riktig. Ferjer og cruiseskip har ofte egne nett, med egne priser, selv om de seiler midt i Europa. Disse prisene kan være skyhøye.
Les mer: Ikke fri roaming på danskebåten

Når alle operatører må gi fri bruk i EØS, kan jeg vel tegne et billig abonnement i for eksempel Danmark og bruke det så mye jeg vil her i Norge? 🤓

Nei, dessverre. Reglene gir operatørene lov til å nekte dette. De kan kreve at du er innbygger eller har «stabile forbindelser» til landet hvor du tegner abonnementet. Du kan for eksempel bli bedt om studiebevis. Dessuten kan de kreve at du bruker mobilen mest i landet hvor du tegnet abonnementet. Derfor sier for eksempel Telia at du får fri roaming i 45 av de siste 90 dagene, men ikke etter dette.

Men jeg kan ringe alle land i EØS fra Norge, og ikke betale noe ekstra, sant? 📞

Nei, det kan du ikke. Dette er ikke roaming, så reglene har ingenting å si. Det er fortsatt dyrt å ringe fra Norge til for eksempel Spania. Men blant andre Telenor inkluderer ringing fra et EØS-land til et annet, så stikker du over svenskegrensa og ringer derfra, kan det inngå i månedsprisen.
Les mer: Gratis å ringe fra utlandet, dyrt å ringe til utlandet