Spørsmål og svar om eSIM

Før vi starter med E-en, burde vi kanskje få på plass hva et SIM-kort egentlig er? ?

SIM står for «subscriber identity module», og et SIM-kort er bare en liten integrert krets som blant annet lagrer data om hvem du er. Med denne informasjonen får du for eksempel lov til å koble deg opp mot Telia sitt mobilnett, om nettet ser at du har betalt for tilgangen. De første kom på markedet i Finnland i 1991.

Så hva er da eSIM?

I stedet for å lagre denne informasjonen på SIM-kortet, kan informasjonen lagres direkte på dingsen. Dermed trenger man ikke noe SIM-kort i det hele tatt. Som vanlig har man tatt utgangspunktet i noe fysisk for å beskrive noe abstrakt – derfor navnet eSIM. E-en står for «embedded», altså innebygd, og er en standard fra GSMA.

Og hva er vitsen med eSIM? ?

Det mest åpenbare er at man slipper å fikle med SIM-kort. Da kan det bli lekende lett å bytte mobiloperatør, for eksempel fra en app. Men det blir også lettere å få ting og tang på mobilnettet, og blant andre Telenor er mye mer opptatt av denne fordelen. Blant annet kan man se for seg ett abonnement for mobilen, klokka, alarmsystemet og bilen – alle uten SIM-kort.

Hvordan fungerer eSIM i praksis?

OneCall har allerede eSIM i bruk for klokka Samsung Galaxy Gear S2. Hos dem kjøper du abonnementet på nett, leser av en QR-kode på mobilen, som sender dataen til klokka som da kommer seg på nett. Nye standarder og operatørenes løsninger kan bli annerledes – ifølge Telenor vil de aldri bruke QR-koder.

Er det bare klokker som bruker eSIM? Jeg trodde dette var for mobiler? ?

Alle slags dingser kan bruke eSIM, det er noe av poenget. Telenor mener eSIM i første omgang skal brukes i tingenes internett og for maskin til maskin-kommunikasjon. Telenor vil støtte mobiler med eSIM som lanseres i Norge, men ser ikke for seg at dette tar av før om et par år. Foreløpig er det bare én eSIM-mobil på markedet; Pixel 2 fra Google.

Men jeg kan altså kjøpe meg Pixel 2 og få eSIM fra Telenor, da?

Nei. Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor forteller Dinside at operatørene må støtte den konkrete enheten, gjennom små tilpasninger. I dag mangler Telenor både eSIM-abonnement og slike tilpasninger.

Jeg synes å huske at jeg har lest om eSIM lenge. Og har ikke Apple noe sånt, også? ?

Det er nå to år siden Dinside skrev at «SIM-kortene var på vei ut» på grunn av eSIM. Og Apple har lenge hatt sitt eget, liknende Apple SIM-opplegg for iPad-er. Som så mye annet har teknologien vært tilgjengelig lenge, men det er først fra 2018 og framover at man håper på en viss utbredelse.

Så når kan jeg slippe unna SIM-kortene én gang for alle?

Det kan gå mange år. Mer utstyr må støtte eSIM, og operatørene må på banen. Telenor sier at de private eSIM-abonnementene deres vil komme i løpet av 2018, men at det i første omgang er snakk om bruk i for eksempel alarmsystemer og strømmålere. De ser for seg noe bruk i privatmarkedet i løpet av 2018, noen mobiler i løpet av 2019 og at det ikke blir særlig utbredt i lomma før tidligst 2020. Så inntil videre må du fortsatt ha bindersen klar når du kjøper ny telefon eller bytter operatør.